|

Pelajar kursus perubatan Britain melacur untuk bayar yuran pengajian

LONDON: Lebih ramai pelajar perubatan di Britain beralih kepada pelacuran untuk membiayai pengajian mereka di universiti.

Seorang daripada 10 bakal doktor mempunyai rakan yang menjual tubuh mereka untuk menangani kos pengajian dan kehidupan yang semakin meningkat.

Ia meningkat daripada hanya empat peratus pada 2000 dan enam peratus pada 2006.

Jurnal Pelajar Perubatan Britain bimbang pelajar tertarik kepada kehidupan melacur menerusi rancangan televisyen ITV2 oleh Billie Piper, Secret Diary of a Call Girl, yang mengisahkan mengenai kehidupan glamor dan canggih pelacur kelas atasan.

Pelajar muda tidak mempeduilkan kesan pelacuran ketika mereka bergelut dengan hutang berjumlah antara RM150,000 hingga RM250,000 untuk pengajian lima tahun.

Beban itu mungkin meningkat kepada RM350,000 apabila yuran pengajian meningkat.

Pelajar perubatan di Universiti Birmingham, Jodi Dixon dalam artikel untuk jurnal itu menulis: “Bagi pelajar yang berpendapat mereka tidak ada pilihan kecuali melacur adalah sesuatu yang tidak boleh diterima.

Sarah Walker dari Badan Kebajikan Untuk Pekerja Seks berkata: “Pekerjaan di kedai dan pub semakin sukar dan gajinya kecil.

“Semakin ramai yang menimbang untuk melacur atau yang sudahpun terlibat menghubungi kami.” - DM


Share/Bookmark
Posted by Admin Padang Temusu on 9:17 AM. Filed under , . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Feel free to leave a response

0 comments for "Pelajar kursus perubatan Britain melacur untuk bayar yuran pengajian"

Leave a reply

Blogged.my